RECEPTEN

We hebben een leuke samenwerking met Jolijn Evers, onze lokale foodblogster! Zij creëert heerlijke gezonde recepten. Vorige week hadden we de anijs granola; deze week voor dit zomerse weer:

S M O O T H • E X O T I C

Ingrediënten

  • 1 mango
  • Halve verse ananas (wist je dat ananas en mango enzymen bevatten die de spijsvertering ondersteunen?
  • 1 passievrucht
  • Scheutje (kokos) yoghurt (bij de Zenith hebben we heeeerlijke kokosyoghurt van Abbot Kinney’s, niet te vergelijken qua smaak met die uit supermarkten!)

Bereiding
Snij de ananas met een ananassnijder/mes.
Snij de mango in de lengte langs de pit en vervolgens in 3 repen. Pak een lang (dun) glas en zet het puntje van de mango aan de rand van het glas (met het vruchtvlees aan binnenkant van het glas en de schil aan de buitenkant van het glas). Leg nu je wijsvinger en middelvinger op schil  en duw naar beneden langs het glas. Super handig trucje geleerd van Mr. Jamie Oliver 😉

Je kan alvast de mango en de ananas in een maatbeker of blender doen en de passievrucht hierboven uitlepelen en een scheutje yoghurt eraan toevoegen.

Mix het geheel en proef of je er genoeg yoghurt in vind zitten. Het is de bedoeling dat de yoghurt de structuur van de smoothie wat dikker maakt en qua smaak niet de boventoon moet krijgen. Je kan ook eventueel kwark gebruiken als je dat wenst.

Heerlijk als ontbijt of als tussendoor om de zomerse vitamines binnen te krijgen. Zit je vol? Drink niet verder maar zet de smoothie in de koelkast voor later.

A N I J S • G R A N O L A

| Geraffineerd suikervrij | Optioneel glutenvrij | plantaardig |

Ingrediënten

  • 100 gram (glutenvrije) havermout (geen vlokken)
  • 135 gram Cranberry mix (ongezoete cranberries, pompoenpitten, zonnebloempitten en amandelen)
  • 75 gram moerbeien
  • 150 gram ongezouten cashewnoten
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 4 theelepels anijs
  • 1 eetlepel gebroken blonde lijnzaad weken in 2 eetlepels heet water
  • 40 gram gesmolten kokosolie
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 theelepel gerstemoutstroop
  • *optioneel 2 eetlepel agavesiroop

Bereiding

Verwarm de oven op 150 °C (elektrische oven) en zet alvast een bakplaat klaar met een velletje bakpapier. Laat alvast het lijnzaad met heet water in een glazen schaaltje wellen.

Vermaal één voor één de cranberry mix, de moerbeien en de ongezouten cashewnoten. Het moeten stukjes zijn en niet zo fijn gemalen worden dat het meel of poeder wordt.

Doe vervolgens alle droge ingrediënten in een mengkom en meng het met een spatel of pollepel goed door elkaar.  Voeg de natte ingrediënten hieraan toe (vergeet niet je lijnzaad).
Nog één keer heel goed mengen, goed met de spatel over de bodem schrapen zodat je niets kan missen.

Stort en verdeel de Granola op de bakplaat. Bak het in het midden van de oven en zet de timer op 10 minuten. Na 10 minuten de Granola even goed om scheppen met een lepel en verdeel het weer over de plaat, bak het nog eens 10 minuten, schep het nog een keertje om en zet nog één keer de timer op 10 minuten.

Haal de Granola uit de oven en laat het op de bakplaat afkoelen, nu zal het heel erg lekker knapperig worden!

Wanneer het is afgekoeld kan je het heerlijk gaan oppeuzelen! Niet te veel natuurlijk 😉 Te veel is niet goed, want anders heb je niks meer over voor in je yoghurt!