Lokale leveranciers

EKO-boerderij “de Eerste”
‘Eko-boerderij “De Eerste” is een biologische boerderij met veel verschillende takken.
Er zijn 60 melkkoeien, waarvan de melk verwerkt wordt tot boerenkaas en yoghurt. Ook is er een groenten- en akkerbouwtak, waar verschillende groenten en aardappelen worden geteeld. In de boomgaard scharrelen 250 leghennen die iedere dag voor verse eieren zorgen. Op onze boerderij worden vele verschillende soorten groenten en enkele soorten aardappelen geteeld. Op dit moment telen we ijsbergsla, kropsla, romaanse sla, andijvie, bloemkool, romanesco, spitskool, savooie kool, rode kool, witte kool, prei, winterpeen, pastinaak en diverse soorten aardappels. Daarnaast telen we op kleine schaal broccoli, komkommers, aubergines, venkel, palmkool, pompoen, boerenkool, spruiten, raapstelen, bieten, snijbiet, pepers en diverse kruiden.’ Elke donderdagmiddag krijgen wij in de Zenith verse groente en/of fruit en vooral de kazen zijn een echte aanrader! Doordat het een lokaal bedrijf is en wij direct bij de boer vandaan halen, kunnen we de prijzen ook wat lager houden in verhouding tot de andere kazen.

Polderkefir
Polderkefir is een kant en klare waterkefirdrank en bevat geen lactose of gluten. De subtiele smaak van polderkefir komt van 100% biologische dadels, vijgen en een scheutje appelazijn, die tijdens het fermenteren hun smaak aan de drank afgeven. Onze polderkefir wordt op ambachtelijke wijze gemaakt: waterkefircultuur wordt samen met bovengenoemde ingrediënten toegevoegd aan water waarin biologische suiker is opgelost. Er ontstaat dan een fermentatieproces waarbij de suikers worden omgezet in de voor de mens nuttige probiotica. Deze worden gevormd door verschillende families melkzuurbacteriën.’ Wij verkopen in de Zenith met veel plezier deze gezonde en heerlijke drank uit de polder.

De polderkol
De polderkol is een Biologisch kruidenbedrijf dat kruiden teelt, verzamelt en verwerkt tot producten die de gezondheid bevorderen.’ In de Zenith staan vrijwel alle producten van dit mooie bedrijf. Wij verkopen de lijn zelfgemaakte kruidenzalven (bijvoorbeeld Smeerwortelzalf, goudsbloemzalf etc.). Daarnaast ook een lijn kruidentheeën, zoals de leverkruiden, nierkruiden, moederkruiden etc. Alle kruiden komen uit haar kruidentuin en omgeving. Lokale, versgeplukte, versgedroogde kruiden vol milde geneeskracht!

De Warmonderhof
De warmonderhof ligt in gemeente Dronten en is een MBO opleiding voor biologisch dynamische landbouw. ‘Biologisch dynamische landbouw is ons inziens een landbouw van de toekomst die voeding produceert die mensen nodig hebben om fysiek en mentaal goed te kunnen functioneren. Een landbouw die intensief werkt aan de kwaliteit van bodem, rekening houdt met de sociale en culturele omgeving en die andere economische structuren zoekt. Een voorbeeld: kippen leven in de natuur niet zonder hanen. BD kippen dus ook niet. De hanen zorgen voor een natuurlijke sociale samenhang en daardoor is er minder stress in de toom. Dat geeft een vitalere kip met goede eieren of vlees. Een varken leeft in de natuur niet van sojabrokjes maar wil wroeten en grazen en ruwvoer zoeken, dus die ruimte krijgen ze. Een plant leeft van meer dan alleen mineralen, dus zorgen we dat het land vruchtbaar blijft door een ruime vruchtwisseling, gebruik van dierlijke mest of compost en groenbemesters.’ In de Zenith verkopen wij de (inmiddels zeer geliefde) vlierbloesemsiroop van de Warmonderhof, de hofhoning, zelfgemaakte pesto en een klein assortiment van hun kazen.

De Traay
Het honingbedrijf de Traay in Lelystad produceert vele soorten honing waaronder de lokale Polderhoning. Daarnaast importeren zij ook vele soorten honing uit andere landen. ‘Bij imkerij de Traay worden geen antibiotica, geen middelen bij het oogsten van de honing, noch enig ander chemisch middel gebruikt. Ook in de toekomst kiest de Traay voor het samenwerken met imkers die rekening houden met het leefmilieu van mensen, bijen en planten. Je proeft de zorg van de imker. (…) Onze honing wordt koud verwerkt en mag (zowel bij binnenkomst als tijdens het afvullen) niet boven bijenkasttemperatuur zijn, wij willen namelijk verse honing leveren.’